"; } ?>
  Home Telecom Nieuws SMS Belcodes Zoek Telefoonnummers Forums Bookmark

UMTS

Wat is UMTS?
UMTS is een systeem voor datacomunicatie op mobiele telefoons. Het verschil tussen WAP en UMTS is dat UMTS hogere snelheid (2Mbit/s) en meer bandbreedte bied waardoor er meer mogelijkheden zijn op mobiele telefoons met UMTS. Via UMTS zijn hierdoor veel meer mogelijkheden zoals e-mailen, video bekijken, muziek downloaden etc. De eerste UMTS diensten zullen waarschijnlijk in 2002 gestart worden, maar wereldwijde dekking zal pas rond 2005 er zijn. Op dit moment is men bezig de technieken en producten aan het ontwikkelen.
Wat betekent UMTS?
UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications. Het is een 3e generatie van mobiele netwerken (3G). Een andere term voor breedband mobiele telefonie is IMT-2000.

Licenties
De telecom bedrijven hebben de UMTS licenties kunnen krijgen door veilingen of door een schoonheidswedstrijd. Bij de veilingen werd er telken geboden op de licenties. Bij de schoonheidswedstrijden werd door de overheid voor de beste aanbieders gekozen. In Nederland werd voor een veiling gekozen. Aan de veiling deden mee: KPN mobiel, Telfort, Libertel, 3G blue (Ben), Versatel en Dutchtone. Hutchinson en NTL haakte vlak voor de veiling af. Dit zijn de resultaten van de veiling:

Kavel A: Libertel Dfl. 1,572 miljoen (betere kavel dan C, D, E)
Kavel B: KPN mobiel voor Dfl. 1,567 miljoen (betere kavel dan C, D, E)
Kavel C: Dutchtone voor Dfl. 960 miljoen
Kavel D: Telfort voor Dfl. 947 miljoen
Kavel E: 3G Blue (Ben) voor 870 miljoen

Versatel haakte af nadat ze een brief van Telfort kregen waarin stond dat Versatel de prijs nooit zelf kon betalen en alleen meedeed om de prijs omhoog te krijgen. Kavels A en B bieden meer bandbreedte waardoor KPN en Libertel meer gebruikers aan kunnen en hogere snelheden kunnen halen.

UMTS Links
UMTS World
Op deze site is zeer veel goede informatie te vinden over UMTS. Alles wordt uitgelegd zoals de snelheid, diensten, achtergronden, lincenties, UMTS in het buitenland en meer. Ook zijn er handige FAQ's (veel gestelde vragen) en links naar andere UMTS sites.

Nokia 3G
Veel informatie over de mobiele telefoons met UMTS technieken. Er zijn verschillende foto's te zien met hun UMTS telefoons en een demo (flash) film. Verder is er op deze site veel zakenlijke informatie te vinden.

The 3G Portal
Alle nieuws berichten en veel artikelen zijn er op deze site te vinden. Verder zijn er veel links over elk onderwerp van UMTS.

UMTS Pagina       UMTS Forum       UMTS Cellular
Vind een persoon of een bedrijf in?    
E-mail Telnr.nl - Adverteer op Telnr.nl - Hosted by BIT
Copyright © 2001 Telnr.nl